Er en ægtepagt noget for jer? - BRYLLUP | Magasinet Bryllup

Er en ægtepagt noget for jer?

aegtepagt.jpg

I takt med at bryllupsplanlægningen så småt kommer på plads, er det også en god idé at overveje, om I skal oprette en ægtepagt. Mange tror, at det at oprette en ægtepagt betyder, at man ikke ønsker at dele sin formue med sin kommende ægtefælle.

Der kan dog være mange forskellige grunde til, at man ønsker at oprette en ægtepagt, og det er helt op til jer, om I ønsker at gøre dette. Samtidig findes der også mange forskellige ægtepagter med forskellige særejeformer, der kan sikre dig og din ægtefælle på forskellige måder. Det kan du læse mere om her.

Hvorfor oprette en ægtepagt med særeje

Når I bliver gift, indgår I som ægtefæller automatisk i formuefællesskab, hvilket betyder, at I automatisk får fælleseje. Det betyder ikke, at I nu ejer alt sammen og skal til at dele alle jeres personlige ejendele med hinanden, fordi I bliver gift. Det betyder derimod, at hvis I bliver skilt eller en af jer skulle gå bort, skal der ske en bodeling, altså en ligelig fordeling af jeres fælles formue.

Hvis I ikke ønsker formuefællesskab og fælleseje, er det nødvendigt, at I opretter en ægtepagt om særeje. Det kan eksempelvis være en mulighed, hvis enten du selv eller din partner tjener væsentligt mere end den anden part, eller hvis en af jer har en virksomhed eller en forestående arv, som I ikke er interesseret i at dele.

En ægtepagt med særeje kan oprettes på alle tidspunkter og både før og under ægteskabet. Det kan dog være en god idé at lave ægtepagten inden ægteskabets indgåelse, hvis I allerede her er klar over, at det er det I ønsker. Det skyldes, at så snart I bliver gift, har I indgået i formuefællesskabet, hvilket kan besværliggøre processen. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at man ikke selv kan oprette en ægtepagt. I er derfor nødt til at nå til enighed omkring dette og oprette en ægtepagt med særeje i fællesskab.

aegtefaeller

Forskellige former for særeje

De to mest udbredte ægtepagter er dem der kaldes fuldstændigt særeje og kombinationssæreje, som du kan læse om herunder. Der findes dog flere forskellige særejeformer. Hvis I derfor ikke føler, at hverken fuldstændigt særeje eller kombinationssæreje passer til lige netop jer, er der flere muligheder at vælge imellem. Det kan denne advokat i hammel hjælpe jer med. Her kan I også hurtigt og nemt bestille jeres ægtepagt ved at udfylde et spørgeskema.

Fuldstændigt særeje

En ægtepagt med fuldstændigt særeje indebærer, at dig og din partner har særeje både under ægteskabet, ved separation, skilsmisse og i tilfælde af dødsfald. Ved fuldstændigt særeje sker der dermed ikke en ligelig fordeling af jeres fælles formue, selvom I bliver skilt eller en af jer går bort. Hvis en af jer går bort før den anden, og ægteskabet dermed ophører som følge af dødsfald, vil den længstlevende dog modtage den afdøde ægtefælles arv på baggrund af arveloven. medmindre I har oprettet et testamente.

Kombinationssæreje

En ægtepagt med kombinationssæreje indebærer, at dig og din partner har særeje, hvis I skulle blive separeret eller skilt. Det vil sige, at ved separation eller skilsmisse beholder I hver især jeres respektive formuer, og der sker dermed ikke en ligelig fordeling af jeres formuer. Derimod, hvis du eller din ægtefælle går bort, vil den afdødes særeje blive til fælleseje og skal deles ligeligt med den længstlevende ægtefælle. Samtidig bliver den længstlevende ægtefælles formue til fuldstændigt særeje. På den måde beholder den af jer, der lever længst hele sin formue.

Denne form for særeje er den mest populære, og den særejeform, som rigtig mange ægtefæller vælger, fordi den giver den største beskyttelse og sikre den længstlevende ægtefælle bedst muligt.