Hvad koster et bryllup? Download dit eget bryllupsbudget her!

Hvad koster et bryllup?

Det kan være svært at finde ud af, hvad et bryllup koster, og hvad et realistisk budget for jeres bryllup er. Den samlede pris afhænger af jeres ønsker, antal gæster, samt hvor meget I selv vil stå for. Jo mere, man selv står for, jo billigere kan man få det sammenlignet med, hvis man vælger et sted, der håndterer en stor del af de praktiske forhold.

Nederst i denne artikel finder du et budgetskema, som du kan downloade og benytte frit. Det vil ikke være alle felter, som skal udfyldes, men det er skabt for at skabe et overblik, uanset hvilken type fest I ønsker at holde. Vi har også gjort plads til, at I løbende kan udfylde de poster, der bliver betalt. På den måde vil I altid have et overblik over, hvor mange penge, I går over eller under jeres planlagte bryllupsbudget.

Gå til budgetskema

Invitationer og takkekort

Når I har fastsat en dato for jeres bryllup, skal der sendes invitationer ud. Er I i god tid med planlægningen, er der nogen der vælger først at sende et ”save the date”-kort til de inviterede, så de kan sætte kryds i kalenderen.

Invitationerne til jeres bryllup kan I enten købe jer til eller lave selv. Køber I kortene er der flere muligheder: I kan købe et masseproduceret kort, hvor I skriver eller limer informationen ind i selve kortet. Alternativt kan I også vælge at få trykt et personligt kort, hvor I eksempelvis bruger et billede af jer.

Det samme gælder for takkekortene, der sendes ud efter brylluppet, hvor det her er oplagt at bruge et af jeres bryllupsbilleder, hvis I vælger det personlige kort.

Udover at I skal betale for materialer, de færdige kort, eller trykket af kortene, vil I også skulle indregne porto i jeres budget. Måske har I mulighed for at aflevere invitationerne og takkekortene personligt, hvis ikke bør I sende dem med posten.

Tøj til brylluppet

Tøj kan hurtigt blive en halvstor post i budgettet. Særligt brudens kjole og tilbehør kan hurtigt blive dyrt. Derudover skal der også findes tøj til gommen. Er der en forlover, der skal matche gommen, er der nogen, der vælger at betale eksempelvis slips og skjorte til forloveren. Ønsker I blomsterpiger og -drenge skal I også sørge for at købe tøj til dem.

Brudekjolen og tilbehør til bruden

Brudekjoler varierer meget i pris, så det er muligt at finde noget til ethvert budget. Prisen på en ny brudekjole afhænger i høj grad, om der er tale om en skræddersyet kjole, en designerkjole eller en masseproduceret kjole. Med mindre brudekjolen er skræddersyet, vil der med høj sandsynlighed også være behov for at få tilpasset den udvalgte brudekjole, så den sidder helt perfekt på bryllupsdagen.

Ud over kjolen vil der også være udgifter i forbindelse med brudesko, slør og evt. underkjole til brudekjolen. Er der tale om et vinterbryllup eller et udendørs bryllup, kan der også være behov for en jakke, som kan bruges sammen med brudekjolen. Mange brude vælger også at købe nyt hvidt lingeri som en del af budgetposten til brudens tøj.

Der er selvfølgelig mulighed for at gøre det hele så dyrt eller billigt, som man ønsker. Vil man gerne holde budgettet nede, kan det være en idé at kigge på brugte brudekjoler. Lang de fleste brudekjoler bliver kun brugt én gang, så der er god mulighed for at spare penge ved at købe en brugt brudekjole.

Endeligt er der også mulighed for at leje en brudekjole. Her vil I også kunne spare mange penge i det samlede budget.

Tøj til gommen

Tøj til gommenGommens tøj er ofte billigere end brudekjolen. Dog kan denne post også hurtigt blive dyr, hvis gommen ønsker et skræddersyet jakkesæt eller et designerjakkesæt til denne specielle dag, men der er selvfølgelig også mulighed for at købe et masseproduceret jakkesæt.

Hvor bruden kun bruger sin kjole én dag, vil gommen kunne anvende sit jakkesæt i fremtiden til andre festlige lejligheder. Set over tid kan jakkesættet måske ses som en investering, hvis det er et af de dyrere.

Lige som bruden har mulighed for at leje sin brudekjole, vil gommen også kunne leje et jakkesæt.

Kigger vi på tilbehør til gommen, kan det være, at gommen ønsker at have vest på til jakkesættet. Derudover vil der typisk skulle vælges et slips, med mindre gommen vælger kjole og hvidt – her skal der i stedet findes en butterfly.

Gommen skal også vælge sko, der først og fremmest matcher jakkesættet, men som samtidig også står godt sammen med slipset og eventuelt lommetørklæde. Derudover vil manchetknapper også være en fin detalje til det samlede sæt, men det kan dog udelades, hvis budgettet skal holdes nede.

Tøj til forloveren

Gom og forlovereDet er meget forskelligt fra brudepar til brudepar om de ønsker, at gommen og forloveren skal være iført ens tøj. Nogen vælger at de skal matche 100%, andre vælger, at skjorte og slips matcher og at der måske er et farvematch mellem jakkesættene.

Når det kommer til budgettet, er det igen forskelligt, hvordan brudepar håndterer det. Nogle vælger at betale for forloverens jakkesæt, skjorte eller slips, fordi de sætter krav til, hvordan det skal se ud. Andre vælger at give et tilskud, og så er der selvfølgelig også eksempler på, at forloveren selv betaler for sin påklædning.

Vælger I at gommen og forloveren skal være iklædt samme jakkesæt, kan I spare penge ved at leje både gommens og forloverens jakkesæt.

Tøj til blomsterpiger og -drenge

Hvis det er jeres egne børn, der skal være brudebørn, vil det være helt naturligt, at I selv betaler for deres tøj. Men hvad hvis brudebørnene er jeres niecer, nevøer eller nære venners børn?

Lige som med tøj til forloveren, er det jer som brudepar, der selv afgør, om I vil betale tøjet til brudebørnene eller om I vil give et tilskud. I kan også vælge ikke at bidrage økonomisk, men mange vælger som minimum at give et tilskud, da brudeparret gerne vil vælge, hvad børnene skal have på.

Det kan være at blomsterdrengene skal matche gommens farver, lige som at blomsterpigerne måske skal matche farverne fra brudebuketten, eller nogle af detaljerne fra brudekjolen.

Vielsesringe

VielsesringeVielsesringe er symbolet på jeres ægteskab, og de fås i mange forskellige varianter, blandt andet guld, rødguld, hvidguld, sølv og titanium. Nogen ønsker at få en ensartet ring, andre ønsker at få en blanding af for eksempel rødguld og hvidguld.

Prisen for et sæt vielsesringe afhænger i høj grad af, om ringene er masseproduceret eller om de er speciallavede. Dertil skal guldets hårdhed også tages i betragtning – og selvfølgelig også om der skal være ædelstene på ringen.

I gamle dage sagde man, at ringen skulle have samme værdi som en månedsløn. Dette var en sikring af bruden, så hun kunne sælge ringen i tilfælde af en skilsmisse. I denne tid havde kvinderne ikke selv en indtægt, og var derfor afhængig af mandens indtægt. Derfor skulle hun kunne klare sig for de penge, hun kunne tjene på at sælge ringen i forbindelse med en skilsmisse.

Vil I gerne holde budgettet for vielsesringene nede, så overvej om I vil genbruge forlovelsesringene. Det er heller ikke alle, der ønsker at gå med ring, så overvej om det er vigtigt for jer at udveksle ringe som en del af vielsesritualet.

Brudebuket og knaphulsblomster

Brudebuketten kan også variere meget i pris: Valget (og antallet) af blomster og bukettens form er med til at påvirke prisen. Brudebuketter fås i mange forskellige størrelser og former, og en buket, der eksempelvis er formet som et hjerte, vil typisk koste mere end en klassisk rund buket – lige som en buket med fald (eller dråbeformet) også vil være dyrere.

Transport til bryllupsfesten

Veteranbil til brudeparretEfter vielsen er der mange brudepar, der har arrangeret bryllupskørsel med eksempelvis en limousine, veteranbil, sportbil, cykeltaxa, helikopter eller noget andet, der er i jeres ånd, eller som I drømmer om.

Prisen for bryllupskørsel afhænger først og fremmest af jeres valg, samt om I vil have en chauffør til at køre for jer. Derudover vil prisen også afhænge af hvor langt, der skal køres, og om der er flere stop undervejs.

Nogle vælger, at det lejede transportmiddel fragter bruden frem til vielsesstedet, og dernæst kører brudeparret videre derfra til feststedet med et stop undervejs, hvor de får taget de obligatoriske bryllupsbilleder. Andre vælger, at det udvalgte transportmiddel blot skal hente brudeparret efter vielsen.

Fotograf

BryllupsfotografNår jeres store dag skal foreviges, skal I finde en fotograf, der kan tage billeder i løbet af dagen. Her er der igen flere muligheder i forskellige prisklasser. Den dyre løsning er bryllupsfotografen. Bryllupsfotografen har udstyret i orden og har desuden stor erfaring med at tage skønne billeder af jer og jeres gæster.

Der er selvfølgelig prisforskel på bryllupsfotografer, men der vil også være forskel på, hvor lang tid bryllupsfotografen skal være til stede i løbet af dagen. Nogen vælger, at bryllupsfotografen starter hos bruden og tager billeder af forberedelserne; håropsætning, makeup, transport til vielsen og så videre.

Andre vælger at fotografen skal være til stede under vielsen og til de obligatoriske bryllupsbilleder af jer som brudepar. Herefter kan fotografen følge med til feststedet og forevige gæsterne, talerne og de øvrige indslag.

Nogle bryllupsfotografer tilbyder at blive til og med brudevalsen, andre tilbyder at blive endnu længere.

Skal det gøre billigere end en heldagsseance med en bryllupsfotograf, kan I vælge at have fotografen med til kun en del af dagen. Det kan også være, at I kender nogen, der er gode til at tage billeder, som gerne vil hjælpe jer med at forevige jeres dag.

Endeligt er der også mulighed for at bede jeres gæster om at tage billeder i løbet af dagen. I dag er de fleste kameraer i telefoner så gode, at de giver nogle gode billeder.

Hvor skal bryllupsfesten holdes?

Den helt store post i bryllupsbudgettet er selve bryllupsfesten. Selvom tøjet og ringene også udgør et par store poster, så er bryllupsfesten oftest endnu dyrere. Til bryllupsfesten skal der både findes lokaler, der skal planlægges en festmenu, der skal bestilles drikkevarer, der skal pyntes op og meget mere.

Der er flere forskellige måder og steder at afholde sin bryllupsfest. Den dyre version er at vælge et sted, der sørger for både mad, drikkevarer, personale, oppyntning og så videre. Her betaler man typisk en højere kuvertpris, men man slipper til gengæld selv for klargøring og oprydning.

Skal det gøres billigere, kan man leje et forsamlingshus, en lade eller lignende. Vælger man dette, vil man typisk også skulle leje borde, stole og service, man skal selv finde personale, der kan hjælpe med servering, og man skal finde et sted at bestille maden.

Det er også blevet populært at holde et havebryllup, hvor man holder festen hjemme i sin egen have. Her kan der også være behov for at leje borde og service, lige som der kan være behov for at købe eller leje pavilloner.

Bryllupsmiddagen

Borddækning til bryllupsmiddag

Alt afhængigt af, hvor festen holdes, vil prisen for bryllupsmenuen variere meget. Holdes bryllupsfesten på et feststed, der sørger for alt for jer, er det ikke unormalt med en kuvertpris mellem 1.000-1.500 kr. pr. kuvert.

Holdes festen et andet sted, hvor I selv skal arrangere bryllupsmenuen er der god mulighed for at gøre det endnu billigere. Nogen vælger at leje en kok til lejligheden, andre får maden leveret klar til anretning og servering. Ved denne løsning er maden i sig selv billigere, men husk på, at I her har behov for nogle personer, der kan servere maden.

Antallet af retter vil ofte afhænge af, hvor festen holdes. Selvom mange vælger en trerettersmenu, vil det være oplagt med fem eller syv retter, hvis festen holdes et mere eksklusivt sted. Her skal I dog også have i tankerne, at I skal kunne nå gennem hele menuen, afbrudt af taler og festlige indslag, inden I skal danse brudevalsen, der traditionelt set bliver danset inden midnat.

Ud over selve festmenuen vælger de fleste også at servere natmad. Denne post skal I derfor også have med i jeres budget, da den typisk ikke er indregnet i en sammensat menu.

Hvad koster musik til bryllupsfesten?

Når det gælder musikken til bryllupsfesten er der mange forskellige muligheder: pianisten eller guitaristen under middagen, band eller DJ til festen efter brudevalsen, eller måske vil I blot lade Spotify sørge for musikken til både middag og fest.

Der er også mulighed for at have musikalske indslag som en del af underholdningen eller som forlængelse af en tale.

Skal det gøres billigt, skal I blot have en (eller flere) højtalere, som kan afspille musikken. Prisen for band og DJ varierer meget. Særligt prisen for et band kan variere meget, alt efter hvor mange personer, de er, og hvor mange sæt de spiller – og selvfølgelig hvor langt et sæt er.

Prisen for en DJ vil også variere alt efter, hvor lang tid han eller hun skal spille, samt hvilket udstyr DJ’en medbringer. Nogle DJ’s sætter eksempelvis også lys op.

Danseundervisning

Brudepar danser brudevalsUanset om I kan danse eller ej, er der behov for at øve brudevalsen sammen. Føler I, at I har behov for hjælp, er der mange dansestudier og danseundervisere, der tilbyder danselektioner i netop brudevalsen. Nogen tilbyder det i egne lokaler, andre tilbyder at komme ud til jer. Prisen for denne type undervisning varierer fra sted til sted, lige som prisen også vil afhænge af, hvor mange lektioner, I har behov for.

Har I mod på selv at øve trinnene, kan I også lære brudevalsen på en billigere måde: Online videoer. På Youtube findes der eksempelvis et hav af videoer, der kan lærer jer brudevalsen trin for trin.

Bryllup på budget

Som det fremgår af de ovenstående afsnit, kan et bryllup variere meget i pris. I gennemsnit bruger danskerne 52.606 kr. på et bryllup ifølge en undersøgelse fra Gallup i 2016. Undersøgelsen viste også, at bryllupper med kirkelige vielser i gennemsnit har kostet 75.071 kr., hvorimod et bryllup med borgerlig vielse i gennemsnit har kostet 22.688 kr.

Selve vielsen koster jer ikke noget, uanset om det er i kirken eller på rådhuset. Det er selve festen og forberedelserne, der koster noget – og her kan I selv styre, hvor meget I vil gøre ud af dagen.

Som det også kort er omtalt i de foregående afsnit, er der god mulighed for at spare penge. Eksempelvis ved at leje tøjet eller købe det brugt. Der kan også spares penge ved at holde festen i jeres egen have eller i et forsamlingshus.

I stedet for at leje en veteranbil og chauffør til at køre for jer, kan I også få en af jeres gode venner eller forældre til at udsmykke sin bil og køre for jer – hvis I ikke vælger at køre i egen bil.

Har du selv nogle gode sparetips, er du velkommen til at skrive det i kommentarfeltet nederst på siden. Så kan andre også få gavn af dine gode råd.

Download budget til brylluppet

Vi synes, at det skal være let at lægge et budget for brylluppet. Et budget hjælper jer med at holde et overblik over, hvad jeres bryllup kommer til at koste. Med et overblik over jeres omkostninger, kan I sikre, at I når at spare nok penge op til jeres store dag.

Undersøgelsen fra Gallup viste, at kun 52% af de adspurgte havde lagt et budget for deres bryllup, hvoraf 69% af disse har overholdt deres budget. Derfor har vi lavet en skabelon til et bryllupsbudget – så er det let for alle at lægge et budget.

For at I let kan se, om I overholder jeres budget, har vi også lavet en kolonne, hvor I løbende kan indtaste de betalinger, I har gennemført, fx i takt med at I får købt tøj, vielsesringe og så videre. Men denne kolonne kan I få et samlet overblik over, om I er ved at overskride jeres budget, eller om I holder jer under det samlede budget.

Endeligt er det store spørgsmål: Har I penge nok, eller skal I låne lidt til at dække alle omkostningerne? Gallups undersøgelse viste, at 4% tager et lån for at finansiere hele brylluppet, mens 81% selv sparer op. Derfor har vi også indsat et felt nederst i skabelonen, hvor I kan indtaste jeres samlede opsparing. Det giver jer et hurtigt overblik over, hvor meget I mangler at spare op, og hvor meget I evt. skal låne.

Download vores bryllupsbudgetskema ved at klikke på knappen herunder. Filen er et Excel-ark, som I kan gemme og opdatere løbende gennem jeres bryllupsplanlægning. Arket er desuden også print-venligt, så I kan printe jeres budget ud, hvis I ønsker dette.