Står I og skal giftes, skal I tidligt i bryllupsplanlægningen beslutte jer for, hvor I ønsker at blive viet, og om I gerne vil have et kirkebryllup, et rådhusbryllup eller noget helt tredje. Der findes efterhånden utallige måder, man kan blive gift på. Flere og flere vælger at blive borgerligt gift – enten privat, i udlandet eller rådhuset, men stadigt mange vælger kirkebrylluppet, når de skal sige ja til hinanden.
Om det skal være en kirkelig vielse eller en borgerlig vielse kan være en svær beslutning. Nogle vælger at blive gift på rådhuset for på et senere tidspunkt at blive gift i kirke. Hvor og hvordan I vælger at blive viet er helt op til jer. Herunder kan du læse om fordelene ved et kirkebryllup, et rådhusbryllup og borgerlig vielse et sted, som I vælger.
Et kirkebryllup er for mange forbundet med et traditionelt bryllup. Selvom færre er religiøse, vælger mange stadig kirken til, fordi de ser det som den traditionelle form for vielse. Et kirkebryllup foregår typisk ved, at bruden føres op af kirkegulvet til brudgommen. Herefter synges der salmer, og præsten siger et par ord om brudeparret. Efterfølgende bliver brudeparret viet, hvor de giver deres ja til hinanden og udveksler ringe. Præsten siger derefter fadervor og giver sin velsignelse.
Et kirkebryllup tager ca. tre kvarter i alt fra brudens entré til brudeparret træder ud af kirken igen. Derefter går brudeparret ud af kirken, hvor venner og familie kaster med ris og ønsker brudeparret tillykke. Når alle har lykønsket brudeparret, kører brudeparret og gæsterne videre til feststedet. I nogle tilfælde vælger brudeparret at få taget billeder efterfølgende. Dermed er det kun gæsterne, der kører videre til feststedet fra kirken, og brudeparret slutter sig til senere.
Hvis dig og din partner ønsker et kirkebryllup, skal I have tilladelse af præsten til at blive viet i den specifikke kirke I ønsker. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at enten dig eller din partner skal være medlem af folkekirken. Derudover skal I være opmærksomme på, at der ved nogle kirker er et krav om tilknytning, og at dig og/eller din partner enten skal bo i samme kommune, som kirken ligger i, eller have en anden tilknytning til kirken.
Mange par, hvor den ene part ikke er religiøs eller medlem af folkekirken vælger at blive gift på rådhuset. Nogle vælger dog også at blive viet på rådhuset for på et senere tidspunkt at få velsignelsen i kirken sammen med venner og familie.
Vielsen på rådhuset bliver foretaget af borgmesteren eller en giftefoged i den kommune I ønsker at blive gift i. Et rådhusbryllup foregår typisk ved, at I kommer ind i et lokale sammen med borgmesteren eller en anden, der har fået bemyndigelse af borgmesteren til at vie jer. Her tilspørges I om I ønsker at blive gift med hinanden, hvorefter I får udleveret vielsesattesten. Til et rådhusbryllup kan I lige såvel som ved et kirkebryllup tage bryllupstøj på, køre i en fin pyntet bil fra rådhuset og invitere gæster.
Det der adskiller rådhusbrylluppet fra kirkebrylluppet er, at vielsen er uden religiøse indslag som bøn, salmer og velsignelse. Derfor varer vielsen også kortere tid end et kirkebryllup. Det behøver dog ikke være et problem, da I kan tilbringe tid med jeres gæster og hinanden til festlighederne efterfølgende.
Hvis dig og din partner ønsker et kirkebryllup, skal I have tilladelse af præsten til at blive viet i den specifikke kirke I ønsker. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at enten dig eller din partner skal være medlem af folkekirken. Derudover skal I være opmærksomme på, at der ved nogle kirker er et krav om tilknytning, og at dig og/eller din partner enten skal bo i samme kommune, som kirken ligger i, eller have en anden tilknytning til kirken.
Selvom et rådhusbryllup også er en borgerlig vielse, har vi valgt at tage denne kategori for sig selv. Der er nemlig efterhånden rigtig mange, der vælger at få en borgerlig vielse, som ikke foregår på rådhuset.
Har I hverken lyst til at blive gift på rådhuset eller i en kirke, kan det derfor være en mulighed med en borgerlig vielse et sted, som I helt selv bestemmer. Det kan være i haven derhjemme, i skoven, på stranden eller et sted i udlandet. Til en borgerlig vielse, der ikke foregår på rådhuset, er det også borgmesteren, giftefogeden eller en anden med bemyndigelse, der vier jer. Borgmesteren skal dog godkende stedet, hvor vielsen finder sted.
Ved en borgerlig vielse, som ikke foregår på rådhuset, har I masser af muligheder for at tilpasse vielsen præcis til jeres ønsker. Det kan være, at I har et helt specielt ønske om at blive gift på stranden ved solnedgang eller i et flot skovområde. Dermed kan en borgerlig vielse også være mindst ligeså romantisk som et kirkebryllup.
Uanset om I vælger en kirkelig eller borgerlig vielse, skal I huske både at have en ægteskabserklæring samt to vidner. Vælger I et kirkebryllup, skal I desuden huske at sende en prøvelsesattest til kirken. Hvis I vælger at blive viet i udlandet, skal I selv sørge for at undersøge reglerne omkring dette i det pågældende land.
Hvad end I vælger et kirkebryllup eller en borgerlig vielse skal I huske, at det er jer, der sætter rammerne for jeres dag, og der er derfor heller ikke nogle krav til, at I skal komme i det stiveste puds. Det er helt op til jer.