Historien bag polterabend

I dag forbinder man polterabend med en dag for den kommende brud eller den kommende gom, hvor vennerne har arrangeret en række aktiviteter gennem hele dagen. Men sådan har det ikke altid været.
En tysk skik
Polterabend er en sammensætning af de to tyske ord ”Poltern” og ”Abend”, som betyder larme/buldre og aften. Den gang handlede en polterabend om, at vennerne til det kommende brudepar smadrede porcelæn og lertøj på dørtærsklen til parrets hjem for at skræmme onde ånder væk, så det kommende bryllup ikke blev spoleret. Når vennerne havde skræmt de onde ånder væk, blev de inviteret indenfor, hvor der blev serveret øl eller vin.
Som en del af den tyske tradition samler det kommende ægtepar skårene fra det knuste porcelæn op i fællesskab. Dette symboliserer, at de i fremtidige situationer vil skrabe for hinanden. Derfor anses denne tradition også for at bringe parret lykke i fremtiden.
Farvel til ungkarlelivet
I slutningen af 1800-tallet – særligt i de borgerlige miljøer, blev det en skik for mange at invitere sine venner på en ”afskedsmiddag”. Dette var kun noget mænd gjorde med deres mandlige venner – og det var en afsked til ungkarlelivet.
Afskeden til ungkarlelivet kender vi også fra i dag, hvor det symboliserer ”den sidste aften som single”, som både kvinder og mænd afholder. Det er altså et symbol på, hvad man går glip af, når man indtræder i ægteskabet. Dette er dog faldet lidt i baggrunden i dag, hvor både brud og gom fortsat kan gå i byen og feste efter de er blevet gift.
Polterabend som vi kender det i dag
I 1980’erne begyndte polterabender at blive en populær tradition i Danmark – og det er blevet en fast tradition forud for et bryllup. Hvor polterabend tidligere blev afholdt aftenen før den store dag, afholdes dagen i dag et par uger før brylluppet.
Aktiviteterne på en polterabend kan variere meget, afhængigt af den kommende brud eller goms personlighed, og hvad de godt kan lide at lave. Oftest undgår den kommende brud eller gom dog ikke at blive klædt ud.
Den kommende brud og gom ved ikke, hvornår deres egen polterabend bliver afholdt. Det er deres bedste venner/veninder eller bror (for gommen) eller søster (for bruden), der arrangerer polterabenden. Traditionen tro er det kun kvinder, der deltager i brudens polterabend, og mænd der deltager i gommens polterabend. Det er ikke altid, at brudens og gommens polterabend afholdes samme dag, men sker det, vælger nogen at mødes i byen efter en lang dag med aktiviteter til en fælles fest.
Polterabend i udlandet
I udlandet bliver det mere og mere populært at holder polterabend uden for landets grænser. I Danmark er dette ikke et udbredt fænomen – endnu i hvert fald. Foregår polterabenden uden for landets grænser, udvides den ene dag typisk til en polterweekend i stedet, for at hele dagen ikke skal gå med rejse til den udvalgte destination.