Drikkevarer til bryllup: Hvor meget drikkelse skal I købe?

Drikkevarer til bryllup: Hvor meget drikkelse skal I købe til gæsterne?

Drikkevarer-til-bryllup.jpg

Skal I holde et bryllup, hvor I selv skal stå for levering af drikkevarer? Mange kommende brudepar vælger at stå for drikkelse til brylluppet selv. I mange tilfælde kan det dog være lidt af en udfordring at finde ud af, hvor meget gæsterne drikker, og dermed hvor meget drikkelse der skal købes ind.

Et bryllup skal i manges optik være helt perfekt, og derfor skal der heller ikke mangle noget. Det ville være så ærgerligt at stå om aftenen og mangle drikkevarer, fordi gæsterne har drukket mere, end hvad man havde beregnet.

Herunder guider vi jer derfor til, hvor meget drikkelse I skal købe til jeres gæster, samt hvilke slags drikkevarer der ofte serveres til bryllupper, og som I med fordel kan lade jer inspirere af til jeres bryllup.

Hvor mange drikkevarer skal I købe?

Det kan være rigtig svært at beregne, hvor meget gæsterne drikker til brylluppet, da man ofte ikke ved, hvor mange der skal køre hjem, og hvor mange der tager en taxa. Dertil kommer, at nogle af gæsterne måske er gravide eller bare ikke har lyst til at drikke, mens andre er klar på at give den fuld gas på alkohol.

Hvor meget gæsterne drikker, afhænger naturligvis også af, hvilken type bryllupsfest I holder. Er der lagt op til fest og farver til langt ud på natten, eller er der lagt op til en stille og rolig fest med børn? Dette er også noget I bør tage med i overvejelserne, når I skal købe drikkevarer.

I mange tilfælde vil følgende antal drikkevarer pr. gæst være rigeligt:

  • 1-2 glas velkomstdrink pr. person
  • 2 glas hvidvin pr. person til forretten
  • 3 glas rødvin pr. person til hovedretten
  • 1-2 glas dessertvin pr. person til desserten
  • 1 glas avec pr. person
  • 2 øl pr. person
  • 2-3 dåser sodavand pr. person
  • 3 drinks pr. person

Da det er jer, der kender jeres gæster bedst, er det en god idé at overveje, om jeres gæster er mest til alkohol, eller om de foretrækker sodavand. Dette kan gøre det nemmere at vurdere, hvor meget af hver slags drikkelse I skal købe ind.

Hvilke drikkevarer skal I købe?

I bestemmer naturligvis helt selv, hvilke drikkevarer I ønsker at købe og servere for jeres gæster. Herunder har vi beskrevet nogle af de typer drikkevarer, som ofte bliver serveret til bryllupper.

Velkomstdrink/champagneChampagne til bryllup

Til mange bryllupper får gæsterne en velkomstdrink, når de ankommer til feststedet. En velkomstdrink kan laves på mange forskellige måder, og det er derfor kun jeres egen fantasi, der sætter grænser. Det kan være noget cider med lækker frugt, et glas rosévin eller noget helt tredje.

Skal I holde reception og servere bryllupskage om eftermiddagen, kan I også vælge at erstatte velkomstdrinken med et glas bobler, såsom champagne, mousserende vin eller Asti. Der er ca. til 7 glas i en flaske champagne.

Hvidvin

Til forretten vælger rigtig mange at servere hvidvin. Her vil det ofte være alle dem, som drikker vin, der får serveret hvidvin, mens andre kan få serveret en øl eller sodavand. Vær opmærksom på, at nogle måske foretrækker at drikke hvidvin til hovedretten også, og derfor er det en god idé at beregne 2 glas pr. person fremfor 1. Der er ca. til 8 glas i en flaske hvidvin.

Hvilken type hvidvin I skal vælge, afhænger af jeres præferencer, og hvilken type forret I skal have. Nogle foretrækker en Riesling eller Sauvignon Blanc, mens andre er mere til en Chardonnay.

RødvinRoedvin til bryllup

Til hovedretten bliver der ofte serveret rødvin. Da mange sidder lidt længere tid over hovedretten, og da der i nogle tilfælde kan være flere indslag under hovedretten, kan det være en god idé at beregne omkring 3 glas pr. person. Der er ca. til 5-6 glas i en flaske rødvin.

Vælg den type rødvin I bedst kan lide, men gå gerne efter én der ikke er for kraftig, da det vil passe til de flestes smagspræferencer.

Dessertvin

Til desserten kan I naturligvis vælge at servere hvidvin eller rosévin, men nogle vælger en specifik vin, der passer til desserten; en dessertvin. Dessertvin er ofte søde i smagen, og derfor er det heller ikke alle, der vil være til denne type vin. I bør derfor regne med ca. 1-2 glas pr. person. Der er til ca. 15 glas i en flaske.

Avec

Det er langt fra alle der vælger at servere avec til brylluppet, men nogle vælger det til som lidt ekstra i forbindelse med servering af kaffe/the og lidt sødt til ganen. Det vil heller ikke være alle, der ønsker et glas avec, og I bør derfor regne med 1 glas avec pr. person. Der er til ca. 15 glas i en flaske.

Hvilken type avec I skal vælge afhænger af, hvad I er til. Ofte serveres der Bailey, Cognac, Rom, whisky og likør.

Øl og sodavand

Nogle gæster foretrækker øl og sodavand i stedet for vin, og derfor er det en god idé at have købt ind til dette også. Til mange bryllupper bliver der også serveret øl og sodavand til receptionen, indtil brudeparret kommer tilbage fra at have fået taget billeder. Beregn derfor omkring 2-3 dåser sodavand og 2 dåser øl pr. person.

DrinksDrinks til bryllup

Nogle vælger at servere drinks til deres bryllup, mens andre vælger det fra. Er der lagt op til en fest til langt ud på natten, kan det dog være en god idé at servere drinks til gæsterne. Her kan I enten vælge en bar, hvor der står en bartender og laver drinks, eller I kan vælge blot at stille nogle drikkevarer på et bord, så gæsterne selv kan blande deres egne drinks. Beregn omkring 3 drinks pr. person.

Det kan være en god idé at have forskellige alkoholtyper i baren såsom gin, vodka og rom. Hertil bør der være sodavand, juice og tonic til at blande med samt citronskiver, limeskiver og isterninger.